Dijagonale - Novosti i događanja

Autor: Renco Kosinožić Traktor Story, Galerija Konobon 10.08-31.10. 2012.

Zračni i drugi snimci Renca Kosinožića odabrani iz povijesne izložbe svojevrsna su panorama kompozicijske dinamične stalnosti koja izdašno kazuje o kvalitetnom bilježenju. Zapisi besprijekorne Rencove tehnike s raznih strana svijeta potvrđuju majstorski osjećaj za trenutak minimalizam i prostranstvo.

Od dalekog istoka do američkog zapada, od Južne Amerike i sve do Europe Renco fotografski bilježi ono što je smatrao fotografski bitnim, ali uvijek s naznakom osobnog pečata u odmacima potpuno jasnih vizualnih atributa. Prolaznost i teatralnost scena s prividom minimalnih elemenata ugrađeni su u panorame bogata i znakovita sadržaja koje ispunjavaju sliku ikonografskom dorečenošću.

Upravo je na taj način Renco dorađivao sadržaj, znalačkim uočavanjem vizualnog motiva, sjajnim odabirom svjetla, boje i kompozicije, dopuštajući figurativni tijek naraciji, utemeljen pregled ritma, akceleraciju privida uobičajenih i karakterističnih dijelova prostranstva ili fokusiranim motivima življenog povijesnog i suvremenog traga. U svemu što je radio očito je njegovo istarsko iskustvo koje poput svojevrsne patine suvremenom daje povijesnost, a povijesnom aktualnost.

U najmanju je ruku simpatično evociranje uspomena na jedno od najznačajnijih ne samo lokalnih fotografskih imena čiji bogat opus stalno podsjeća na trajne vrijednosti. Zapise jedinstvenog umjetničkog rukopisa koje na poseban način cijenimo kada u znalački odabir s postavom sadržajno i ambijentalno okružuje neponovljivi sustav u Baredinama. Ovdje Renco djeluje posebno upečatljivo, izvorno, okružen akcentima koji dobivaju nazočnošću njegovih radova. Fotografska naracija Renca Kosinožića predstavlja stalnu vrijednost kojoj se uvijek možemo vraćati kontekstualno otkrivajući prostranstva vizualnih dosega.

Previous reading
Izložba o čovječjoj ribici – Hyla
Next reading
Prapovijesne Venere