Prapovijesne Venere - Novosti i događanja

Prikaz žene u prapovijesnoj umjetnosti Jama Baredine, Galerija Baredine (stalni postav), 2012.

Tijekom prapovijesti su muškarac i osobito žena, prikazani otisnuti na stijenama i špiljama, crtežima, slikarstvom ili skulpturama i statuetama malih dimenzijama ponekad izvedenih u obliku privjeska. Postoji razvoj stila koji predstavlja sličnosti ili trgovinske veze među tisućama kilometara udaljenim skupinama.

Izložba obuhvaća 130 skulptura s prikazima žena izrazito naglašenih atributa trudnica pronađenih prigodom istraživanja ili slučajnih obilaska špilja, skloništa, hipogeja i na otvorenom. Izrađene su u različitim materijalima: vapnencu, mramoru, kremenu, lignitu, pečenoj zemlji, kamenim odbicima, obuhvaćaju razdoblje od 35 000 do 2 500 godina prije Krista.

Tijekom tog dugog razdoblja, prikazi se od početnog naturalizma razvijaju u forme krajnje stilizacije. Takozvanih „venera“ ili kipića žena pronađeno je do danas oko 400. Na pet kontinenata tisuće statueta nestale su radi izrade u materijalima koji nisu trajni, dok sigurno veoma veliki broj treba tek otkriti kako bi došle na svjetlo dana jer su pokrivene zemljom.

Giuseppe Novelli Genova, Sampierdarena

U Hrvatskoj zasad nisu pronađene, postojanje prahistorijskih Venera možemo pretpostaviti po litičkim nalazima. U blizini Baredina nalazi se više špilja s kasnopaleolitičkim materijalom (Vergotinova špilja kod Gedići, Bašarinka i Romualdova pećina na Limu), koji govori o vezama s alpskim prostorom odakle potječu neki od najpoznatijih nalaza prapovijesnih venera.

Marino Baldini

Previous reading
Dijagonale
Next reading
Istra u srcu