JAMA BAREDINE - Geomorfološki spomenik prirode

Osnovne karakteristike:

000
Nadmorska visina (m)
000
Dubina jame (m)
000
Dužina staze (m)
0
Broj dvorana

O jami

Jama Baredine je krški fenomen, geomorfološki spomenik prirode i prvi speleološki lokalitet Istre uređen za turističku namjenu, za posjete otvoren od 1995. godine.

Smještaj

Smještena je u zapadnom dijelu Istre kod Nove Vasi između Poreča, Višnjana i Tara, samo 5 km od obale mora. Okružena je bogatim prapovijesnim arheološkim lokalitetima, histarskim gradinama, antičkim vilama, srednjovjekovnim samostanima, ali također još uvijek sačuvanim prirodnim krajolikom.

Porijeklo naziva

Baredine je naziv terena oko jame, te je tim imenom nazvana i jama. Vjerojatno potječe od riječi « Bared» lokalnog naziva za neobrađeno tlo. Danas taj naziv ne odgovara zbilji, jer su kroz stoljeća marljivi mještani obradili okolna polja i očistili ga od kamenja. S zaravnjenog okolnog prostora jame smještenog na 117 metara nadmorske visine, pruža se pogled preko uređenih nasada maslina i vinove loze sve do mora.

Nastanak

Krški teren, u kojem je nastala, morski je sediment kredne starosti (100 mil. godina) prekriven zemljom crvenicom (terra rossa). Podzemni prostor jame nastao je djelovanjem vode u procesu okršavanja prije otprilike 3 i pol milijuna godina.

Opis

Ulaz je specifičnog ljevkastog oblika koji se nakon 15 metara dubine proširuje u prostor i nastavlja se kroz pet dvorana koje se koso spuštaju do jezerca na 60 metara dubine. U četvrtoj dvorani nalazi se otvor širine 4m koji se vertikalno spušta do donjih jezera i najdublje točke jame od 132 metra.

 

Ova jama riznica je stalagmita i stalaktita te podzemnih skulptura stvorenih strpljivim i dugovječnim radom vode. Tako su nastali čudesni sigasti oblici od kojih se posebno ističu desetak metara dugačke „zavjese“ vrlo realističan kip Bogorodice, lik pastirice Milke, kosi toranj iz Pise te snješko – lučonoša koji je postao zaštitnim znakom ove špilje.

Osnovne karakteristike:

nadmorska visina ulaza: 117 m

ukupna dubina jame s jezerima: 132 m

dubina turističkoga dijela: 60 m

ukupna dužina staze kroz jamu: 300 m

broj dvorana: 5

temperatura zraka: 14 °C

temperatura podzemne vode: 13,2 °C

Legenda o jami

Za jamu Baredine vezana legenda tamo negdje iz 13 stoljeća. Ako je za vjerovati legendi porečki plemić Gabrijel zaljubi se u prelijepu pastiricu iz Nove Vasi po imenu Milka. Nijednom smicalicom zla Gabrijelova majka nije mogla ugasiti tu ljubav, pa je razbojnicima dala tri zlatnika da potajno ubiju lijepu Milku. Razbojnici nisu ubili pastiricu nego su je bacili u jamu. Kada je saznao za zlu kob svoje ljubljene, plemeniti Gabrijel uzjahao je konja i nestao. Našli su samo konja kod jedne obližnje jame. Priča kaže da okamenjeno tijelo nesretne pastirice iz stoljeća u stoljeće postepeno klizi prema dnu jame tražeći svog dragog. Današnji pak speleolozi pretpostavljaju da bi manjim prekapanjem mogli proći do susjedne jame, što znači da su se i tijela ovih zaljubljenika jednom u podzemnom svijetu susrela i tako ostala vječito zajedno.