13. Europska speleospasilačka konferencija odvija se u Hrvatskoj od 14.-17. studenog, u Jami Baredine u Poreču.

Nova Vas, Poreč, Hrvatska (15. studeni 2019)

 

Hrvatska gorska služba spašavanja u ime Europske speleospasilačke asocijacije (ECRA – European Caverescue Assocition, www.caverescue.eu) organizira 13. Europsku speleospasilačku konferenciju u Poreču, na lokalitetu Jama Baredine kod Nove Vasi.

Na skupu sudjeluje 90-tak predstavnika gorskih službi zaštite i spašavanja iz 18 zemalja, a to su SAD, Velika Britanija, Njemačka, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Poljska, Italija, Norveška, BiH, Republika Češka, Kanada, Rumunjska, Slovenija, Austrija, Bugarska, Turska, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Hrvatska.

Službeno otvorenje skupa bilo je jučer ujutro. Nazočili su mu porečki dogradonačelnik Elio Štifanić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Poreč Denis Matošević, direktor Turističke zajednice općine Tar-Vabriga Denis Žužić i u ime Jame Baredine kao domaćin Silvio Legović.  Uvodnu konferenciju moderirao je pročelnik komisije za speleospašavanje Hrvatskoe gorske službe spašavanja Marko Rakovac.

Kako javljaju organizatori, cilj skupa je razmjena know-how metoda u speleološkom spašavanju i što efikasnijoj pomoći u humanitarnim krizama, kako u Europi tako i u svijetu.

Na skupu će se održati ukupno 5 stručnih radionica: medicinske komisije, tehničke komisije, vježba speleoronilačke komisije, komisije za proširivanje uskih prolaza te o certificiranju „EU cave search and rescue“ timova i ronilačka vježba kod Tara.

Iz tih razloga, osim stručnih predavanja, demonstracija i radionica, bitna tema okruglog stola bit će osnivanje Svjetske speleospasilačke mreže.

Svakako to je još jedno priznanje ugledu i stručnosti HGSS-a i njegovim speleospašavateljima a nama je čast što smo ugostili ovaj važan događaj.

 

Previous reading
Međunarodni dan špilja i podzemnog svijeta
Next reading
Natjecanje u oranju Istarske županije