U izložbenom prostoru Speleogalerije Jame Baredine, 15 kolovoza, otvaraju se dvije nove izložbe.

Izložba „Svemir pod nogama“ autora Dinka Stopića (izložba otvorena do 31.08.)

Cilj ove izložbe nije puko dokumentiranje ljepota podzemlja Hrvatske nego pokušaj prenošenja atmosfere i osobne impresije tijekom boravka u ovim iznimnim prostorima. Dinko Stopić, dipl. ing. građevine, speleolog, instruktor speleologije Hrvatskog speleološkog saveza, speleofotograf, rođen je 1976. godine u Karlovcu. Speleologijom se bavi 25 godina. Jedan je od suosnivača Speleološkog društva Karlovac.
Fotografiranjem podzemlja bavi se od samih speleoloških početaka. Njegov fotografski rad prepoznat je i na međunarodnoj sceni te je, osim prvih mjesta na foto natječajima speleološke tematike u zemlji, pobjeđivao i na međunarodnim foto natječajima.
Fotografije su mu objavljene i u kalendaru National Geographic Hrvatska za 2014. i 2016. godinu. U 2017. godini njegova fotografija “On the edge” odabrana je među 25 najljepših svjetskih “zaustavljanja prizora iz divljina” i završila u klubu slavnih, prema izboru fotografskog portala Guru Shots. Jedno od najvećih priznanja jest objava fotografije na naslovnici Speleoprojects kalendara za 2018., koji sadrži presjek radova najboljih speleo-fotografa iz cijeloga svijeta.

Izložba „Sige“ – razni autori/ speleolozi (izložba otvorena do 30.10.)

Izložba Sige, kroz fotografije i primjerke siga, predstavlja mali dio podzemnog bogatstva krškog podzemlja Hrvatske i svijeta. Autori izložbe su speleolozi koji nezasitno istražuju krško podzemlje i svakodnevno nas obogaćuju novim otkrićima.
Autori izloženih fotografija: D. Lacković, S. Novak, B. Jalžić, V. Počanić, S. Legović, S. Dević
Izložba se sastoji dijelom od fotografija stare izložbe „Sige“ Hrvatskoga prirodoslovnoga muzeja, koja je od 1999. pa do 2014. godine gostovala u brojnim muzejima, galerijama i Nacionalnim parkovima diljem Hrvatske, te u Italiji i Južnoafričkoj republici.
Drugi dio izložbe čine fotografije iz jame Baredine i okolice te primjerci siga, spašenih iz urušene kaverne u kamenolomu Plovanija. Navedena speleološka akcija također je prikazana u sklopu ove izložbe.

1 Comment

 • “Svemir pod nogama” u Istri – Hrvatski speleološki savez,

  […] Plovanija. Navedena speleološka akcija također je prikazana u sklopu ove izložbe.Preneseno s Jama Baredine, 19. 8. 2021., priredio N. […]

 • Comments for this post are closed.

  Previous reading
  Fešta na gumnu 2022
  Next reading
  Traktor Story: izložba “Neka gori Pust!”